JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

Wie heeft het buskruit uitgevonden?

Al in de tiende eeuw knalden de Chinezen lustig erop los. Ze kenden buskruit en gebruikten het om vuurwerk te maken bij feesten. Heel leuk natuurlijk. Was het maar daarbij gebleven!

In de dertiende eeuw veroveren de Mongolen China, en we weten dat ze in 1232 buskruit gebruikten bij een aanval op de stad Kaifeng. Niet om vuurwerk te maken, maar als wapen!
Is het knallende goedje nu via de Mongolen in Europa terechtgekomen? Dat kan natuurlijk. Er waren al enkele Europeanen in China geweest. De franciscaan Willem van Rubrouck was al in 1254 in de Mongoolse hoofdstad Karakoroem, en de grote ontdekkingsreiziger Marco Polo trok in 1271 naar China. Misschien heeft één van die hen de formule meegebracht om buskruit te maken.

Maar hoe komt het dan dat de Engelse geleerde duizendpoot, Roger Bacon, in 1242 de formule kent om buskruit te maken? Hij schrijft er zelfs een brief over naar de paus.
Werd het buskruit dan misschien twee keer uitgevonden? Eerst in China en dan in Europa? Ook dat is best mogelijk, maar zeker weten we het niet.

De Mongolen werpen ijzeren bollen die gevuld zijn met buskruit. De eerste kogels.

Door Lode Melis