JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

Welkom

Ons tijdschrift JCWeetje lees je nu digitaal. Navigeer door de verschillende rubrieken via de knoppen bovenaan.
Hieronder vind je alvast onze 5 recentste artikels!

De kolonisatie van Congo leverde België geen windeieren op: met het geld dat Leopold II verdiende aan de rubberplantages uit Congo financierde de koning heel wat bouwwerken in België.

Ja, op een plaats op de evenaar duurt een nacht altijd 12 uur (en de dag dus ook).

Chromosomen zitten in iedere cel van je lichaam. Op de chromosomen zitten de genen. Een gen is een stukje DNA en elk gen beschrijft de code van een kenmerk die (mee) bepaalt hoe je er uit ziet, hoe je lichaam werkt of hoe je bent. In het DNA zijn dus al onze erfelijke eigenschappen vastgelegd.

Een van de bekendste verhalen over koning Arthur gaat over een zwaard dat vastzat in een grote steen. De tovenaar Merlijn had het erin gestoken. Hij voorspelde dat wie het zwaard uit de steen kon trekken, koning van Engeland werd. Een hele rits ridders had het al geprobeerd maar niemand kreeg er beweging in. Het ding zat muurvast. Toen kwam Arthur toevallig voorbij.

Dat kan komen doordat je door te lang te slapen je bioritme hebt verstoord. Je dag-en-nachtritme is in de war geraakt. Daardoor kun je je midden op de dag ineens slaperig voelen. Het komt ook voor dat je na heel lang slapen toch doodop wakker wordt. Dat heeft te maken met slaapcycli. Een nacht bestaat normaal gesproken uit vijf slaapcycli van 90 tot 120 minuten. Elke cyclus bestaat op zijn beurt uit 5 fasen.