JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

Welkom

Ons tijdschrift JCWeetje lees je nu digitaal. Navigeer door de verschillende rubrieken via de knoppen bovenaan.
Hieronder vind je alvast onze 5 recentste artikels!

De gemiddelde kip doet iets meer dan een dag over het maken van een ei. De meeste kippen leggen zo’n 300 tot 330 eieren per jaar.

We vertelden verleden jaar over de geleerde en magiër John Dee. Die leefde in de zestiende eeuw in Engeland. Weet je nog dat hij ervan overtuigd was dat koning Arthur de Noordpool veroverde? Daarmee wilde John Dee bewijzen dat de Engelsen de baas waren in het noorden. Daar moest ergens een doorgang zijn naar de Grote of Stille Oceaan: een rivier door het smalste stuk van Noord-Amerika.

Als de narcis (in de volksmond ‘paasbloem’) bloeit, is het vaak nog te koud voor insecten. Deze plant is dan ook niet afhankelijk van insecten voor de voortplanting, want hij kan zichzelf bestuiven. De stampers en meeldraden zitten in dezelfde bloem. Het stuifmeel komt direct van de meeldraad op de stamper terecht.

Geklemd tussen voormalige koloniale grootmachten als Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en Duitsland verbleekt België met haar Congo – hoe groot die Congolese kolonie in oppervlakte ook was. België zwaaide van 1885 tot 1960 de plak in het Afrikaanse land, maar niet alle Belgen zijn daar even fier op: miljoenen Congolezen lieten immers het leven in de rubberplantages.

De mol draait zijn hand niet om voor wat vrieskou. Hij verplaatst zich gewoon wat dieper onder de grond, waar de vorst niet komt.