JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

Snelle lucht

Sla drie nagels in een plankje. Zorg ervoor dat ze in een driehoek staan en zo dicht bij elkaar dat je een muntstuk erop kan leggen. Kies een licht muntje, anders zal het experiment mislukken. Probeer nu het geldstuk van de nagels te blazen. Het komt er niet op neer straffe longen te hebben, maar de juiste methode te vinden.

Moet je onder het geldstuk blazen? Of boven? Misschien moet je er gewoon langs blazen? Probeer het allemaal eens rustig uit, maar zorg dat je geen hoofdpijn krijgt van al dat blazen.

Om de proef te laten slagen, moet je horizontaal boven het muntstuk blazen. Je wil immers dat de druk op of boven het muntje kleiner wordt. Dit doe je door te blazen. Het is immers zo dat lucht die snel beweegt, een kleinere druk heeft. Als de druk boven het geldstuk kleiner is dan eronder, duwt de onderliggende lucht het muntstuk naar boven. Zo valt het van de nagels.

Er bestaat nog een variant van deze proef. Plaats hiervoor een geldstuk op de rand van de tafel. Leg achter het muntstuk een glas neer met de opening naar het muntje toe. Probeer op dezelfde manier het geld in het glas te blazen.

Lucht die snel beweegt, oefent een kleinere druk uit.

Soms zie je wagens rijden die afgedekt zijn met een soort zeil. Vooral op de autosnelweg valt het op dat zo’n zeil altijd bol staat. Dit komt door de wind (snelle lucht) die over de wagen heen waait. Die zorgt er immers voor dat de druk boven het zeil kleiner wordt dan eronder. Zo komt het zeil bol te staan.

We hebben dit proefje ook zelf uitgevoerd. Het resultaat vind je in dit filmpje:

Bron: “De proefjeskoffer”, Winadoe vzw - http://users.telenet.be/Winadoe/