JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

Kiddoe in het jaar van het licht

2015 is het jaar van het licht, dus willen wij via deze KIDDOE-pagina’s ook even ons … euh … licht laten schijnen op dit thema. Sanne en Chris ontdekken vliegjes die licht geven en doen een proefje met lichtstaafjes. Ook in Winadoe kan je zelf aan de slag met licht: je ontdekt met enkele zaklampen eenvoudig wat licht en kleur met elkaar te maken hebben.

In een regenboog spelen licht en kleur ook een belangrijke rol. Zoek de juiste volgorde van de kleuren in een regenboog op zodat je de regenboog in onderstaande tekening op de juiste manier kan inkleuren. (klik op de tekening voor een grotere afbeelding)

Volgens bepaalde legendes staat er een pot goud aan het einde van een regenboog, die door een dwerg (leprechaun) bewaakt wordt. Ze bezitten echter de magische kracht om plotseling te verdwijnen als ze dat willen. Zou dat de reden zijn dat nog niemand zo’n pot goud gevonden heeft?

Sanne en Chris zien ze vliegen

Op deze kinderpagina komen Sanne en Chris vuurvliegjes tegen. Kinderen leren waarom vuurvliegjes licht geven en leren via een proefje dat reacties sneller plaatsvinden bij hoge temperaturen dan bij lage temperaturen.

Klik op de tekening hiernaast om ze te vergroten en het allemaal te weten te komen.(Met dank aan www.c3.nl)

 

Winadoe

De samenstelling van de drie kleuren rood, groen en blauw geeft wit licht. De som van de kleuren is wit licht.

Lees hier het volledige proefje: "De som van de kleuren is wit licht"