JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

Isola Comacina, een Belgisch kunsteiland

Geklemd tussen voormalige koloniale grootmachten als Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en Duitsland verbleekt België met haar Congo – hoe groot die Congolese kolonie in oppervlakte ook was. België zwaaide van 1885 tot 1960 de plak in het Afrikaanse land, maar niet alle Belgen zijn daar even fier op: miljoenen Congolezen lieten immers het leven in de rubberplantages. Dan heeft België het met Isola Comacina toch iets beter aangepakt.

In tegenstelling tot de meeste van onze buurlanden heeft België niet zo’n imposant kolonisatieverleden. Het verhaal van Congo is algemeen gekend, maar al heel wat minder mensen weten ook dat België na de Eerste Wereldoorlog Rwanda en Burundi als mandaatgebied kreeg toebedeeld doordat Duitsland als straf voor die oorlog flink wat gebieden moest afstaan. Wat dan gezegd over Isola Comacina, een piepklein eilandje in het Italiaanse Comomeer dat ooit Belgisch grondgebied is geweest?

Het eiland Isola Comacina in de regio Lombardije is het enige eiland van het Comomeer. Het is amper 7,5 hectare groot en ligt op slechts 100 meter van de kade van de gemeente Sala Comacina. Op 7 oktober 1919 kreeg koning Albert I het eilandje cadeau van burgemeester Giuseppe Caprani, die met deze schenking zijn sympathie wilde betuigen voor de bijdrage die België had geleverd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het Belgische koloniale rijk was een stukje groter geworden – zij het dan een héél klein stukje.

Maar lang heeft het niet geduurd, want amper zeven maanden later gaf Albert I het eiland terug over aan de Italiaanse staat. Onze vorst had wel een voorwaarde voor de overdracht: voortaan moest Isola Comacina dienen als residentie voor Italiaanse en Belgische kunstenaars – een soort Italiaans-Belgisch cultureel centrum waar artiesten konden verblijven om er in alle rust te werken. Dit gebeurde met de hulp van de Accademia di Brera, een Milanese kunstacademie die er ateliers bouwde voor de Belgische kunstenaars.

Nog steeds stuurt ons land ieder jaar een delegatie individuele kunstenaars als artist-in-residence naar Comacina. De Vlaamse Gemeenschap levert in 2018 vijf kunstenaars af naar Como, de Franse Gemeenschap zes.

door Michael Delbeke