JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

Het kabardoesjke of de 12de kamer

Kabardoesjke staat niet in Van Daele. Jammer, want het is universeel Vlaams. In alle dialecten is kabardoesjke de aanduiding voor een donkere ongure kroeg. Maar van waar komt die gekke naam?
Het woord “cambret” of “cabaret” werd al in de middeleeuwen gebruikt. Het was een kroeg waar verleidelijke vrouwen mannen probeerden binnen te lokken. Je kon er goedkoop logeren en drinken zoveel je wilde, als je maar betaalde. Liefst teveel. Cabaret komt van het Oudfranse woord “camberete” en dat betekende gewoon een kamertje. Maar zelfs toen had het al de bijklank van een bordeel ...

In de Franse tijd (1794-1814), onder de regering van keizer Napoleon kregen alle logementen een nummer. Het laagste of slechtste was 12, het “cabaret douze”. Dat werd in de volksmond een “kabardoesjke” genoemd.
Jonge mensen gebruiken het woord nu niet meer en het zal dus stilletjes verdwijnen. Het woord cabaret leeft wel verder als kleinkunst maar ook dat wordt verdrongen door stand-up comedian.

Beelden zeggen soms meer dan woorden. Deze fuifnummers staan op een schilderij van Adriaen Brouwer (1605-1638). Dat was een specialist in het schilderen van kabardoesjkes! Tik hem eens in op Google ...

Door Lode Melis