JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

Heen-en-terug naar de ruimte alstublieft!

Tijdens de pioniersjaren van de ruimteverkenning waren het alleen overheidsorganisaties die een mens of een andere nuttige lading de ruimte in konden krijgen. Sinds 2004 doen ook commerciële bedrijven mee met de ruimterace. Hoe prijzig zijn die ruimtevluchten? Of mogen we onze vraag stilaan anders stellen: komen ze binnen het bereik van jouw en mijn portemonnee?

Wat opvalt in 2017, is dat het ruimtetoerisme en de bemande vluchten niet echt op gang kwamen. Tot nu toe brachten nog maar 7 toeristen een bezoekje aan de ruimte. De prijs voor de vlucht varieerde van 20 tot 40 miljoen dollar. Ze vlogen dan allemaal met een Soyuz van Russische makelij en bleven een of twee weken in het Internationale Ruimtestation. Het bedrijf dat die reizen aanbiedt, is Space Adventures. Het kan dat natuurlijk alleen maar doen omdat het een goede relatie onderhoudt met het Russische Ruimtevaartagentschap. Bemande vluchten zitten dus nog steeds vast aan de (meer betrouwbare) overheid. 

Als bedrijf heb je nu wel veel meer mogelijkheden om een nuttige lading in de ruimte te brengen. Een overzichtje van je mogelijke transporteurs voor een enkeltje of een heen-en-terug naar de ruimte: 

Virgin Galactic biedt plaats voor kleine satellieten. Die gaan met een Boeing 747 met de naam Cosmic Girl tot op een hoogte van 10 km, waarna ze aan boord van de LauncherOne in de ruimte gelanceerd worden. Prijskaartje: ergens onder de 10 miljoen dollar breng je 200 kg in een baan om de aarde. Ook ruimtetoeristen verwelkomen ze met open armen. De “Future Astronauts”, een club van enthousiastelingen met het vereiste bedrag op de bankrekening, kan voor 200.000 euro een ruimtesprong maken. Maar voorlopig blijft de aankondiging op de website in de toekomst geformuleerd. Het bedrijf durft het nog niet aan om hun klanten echt de ruimte in te sturen. 

Blue Origin lanceert vanop de aarde en brengt de draagraket terug, zodat die kan hergebruikt worden. Haar New Shepard ruimtecapsule brengt echter geen satellieten in een baan om de aarde, maar laat hen wel een ruimtesprong maken. Hiermee kun je dus wetenschappelijke experimenten omhoog brengen. Je kunt kiezen voor een box van zo’n 11 kg of eentje van 23 kg.  Prijzen, die zijn er helaas niet. Blue Origin maakt nu ook al reclame voor iedereen met astronautenambitie (zie https://www.blueorigin.com/astronaut-experience). Je mag je verwachten aan een fantastisch uitzicht, doorheen een ruit die zowat het dubbele is van een vliegtuigraampje, een korte periode van gewichtloosheid en een HD opname in video, foto’s en geluidsopnames van je vlucht. Ideaal om mee op te scheppen op de sociale media eens je weer vaste grond onder je voeten hebt. 

SpaceX plaatst 2 aanbiedingen op haar website: voor 62 miljoen dollar kun je een standaard draagraket kopen met de naam Falcon 9. Heb je meer gewicht mee te zeulen, dan betaal je 90 miljoen dollar voor de Falcon Heavy. Ook de Falcon raket kan hergebruikt worden: hier ze je een terugkeer van de eerste trap, waarbij die veilig terug op aarde landt.

Orbital ATK brengt al een tijdje voorraden naar het ISS, maar kan ruimtesprongen en lage of geostationaire banen aan. De website vermeldt helaas geen prijzen.

XCOR biedt je in hun Lynx Mark XCORII een nuttige lading van maximaal 280 kg. Er kan ook een onderzoeker mee. Zwaargewichten gaan voor de Lync Mark III met een totaalgewicht van 650 kg. Het zwaargewicht komt op een prijs tussen de 250.000 en de 500.000 dollar. Wie maar 2 kg meegeeft, betaalt bijvoorbeeld slechts 20.000 dollar. 

De mogelijkheden zijn er alvast, waar wacht je nog op om je bestelling te plaatsen?

door Tine Simoens