JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

De wortelhoax

Heb je al eens een konijn met een bril gezien? Nee, natuurlijk niet want konijntjes eten heel veel worteltjes en daar ga je beter van zien. Dat laatste is een urban legend, een stadslegende of een broodjeaapverhaal. Wortelen zijn goed voor je ogen want ze bevatten vitamine A, maar je gaat er niet beter van zien!

Het verhaal komt uit de Tweede Wereldoorlog.

Engeland had zware bombardementen te verduren van de Duitse Luftwaffe. De Engelse Royal Air Force had een nieuw radarsysteem ontwikkeld voor hun toestellen. Zo konden ze ‘s nachts de Duitse bommenwerpers uitschakelen. Maar het gebruik van die radar moest natuurlijk geheim blijven voor Duitse spionnen. Dus stuurden de Engelsen een volkomen uit de lucht gegrepen bericht de wereld in. Hun successen bij nachtelijke aanvallen waren te danken aan de buitengewone goede ogen van hun piloten omdat die zoveel worteltjes aten.


De Beaufighter, een Engels gevechtsvliegtuig uit de tweede wereldoorlog met radar.

Een van de bekendste piloten was John Cunningham. Hij werd Cat’s Eyes, kattenoog, genoemd en natuurlijk was hij een groot worteleter. De man zelf vond dat helemaal niet leuk want er was niets van waar, maar in het belang van het vaderland liet hij het maar over zich heen gaan.

Het vreemde is nu dat er geen bewijs bestaat dat de Engelse regering in de Tweede Wereldoorlog dit gerucht verspreidde. Het had ook weinig zin want de Engelse luchtmacht wist dat de Duitse Luftwaffe op de hoogte was van het bestaan van hun radarsysteem!

Hoe is dat verhaal dan ontstaan?

De regering zette een campagne op touw om zelf groenten te kweken. Het was oorlog en er was gebrek aan alles en nog wat. Heel wat producten waren gerantsoeneerd. De slogan was: Dig for Victory! kweek je eigen groenten, zo winnen we de oorlog! En ook The battle on the kitchen front! ook in de keuken wordt de oorlog gewonnen!


Een Engelse affiche uit de Tweede Wereldoorlog met Dokter Wortel. Goed voor alles!

 

Wortelen zijn heel gemakkelijk te kweken en er was al spoedig een worteloverschot. Ze werden zelfs gebruikt als zoetstof want er was een tekort aan suiker.

Dan was er ook nog het bevel om de steden te verduisteren om het de Luftwaffe moeilijk te maken. Wortelen waren goed voor alles, dus zouden ze ook wel helpen om in het donker te kunnen zien. Nu zouden we dat een hoax noemen.

Het verhaal is een eigen leven gaan leiden en tot vandaag zijn er mensen die geloven dat je beter kan zien als je veel worteltjes eet.


Zelfs in de Verenigde Staten verschenen er affiches met reclame om wortelen te eten. Het hielp om beter te zien in het donker.

door Lode Melis