JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

De carrousel van Louis XIV leeft nog steeds verder

Op het einde van de zeventiende eeuw bestonden er geen toernooien en steekspelen meer. De middeleeuwse ridders op hun stevige paarden waren enkel nog een verre herinnering. Aan het Franse hof hielden de edelen zich bezig met ringsteken en andere flauwe spelletjes.

De Franse koning Lodewijk XIV was gek op theater en ballet en wilde iets doen met die riddertijd. Zomaar geen toneelstukje natuurlijk. Lodewijk zag alles groot. In 1662 kwam hij op het idee om een ballet voor paarden en verklede ruiters te organiseren. Het werd een megaspektakel. Net als ballerina’s draaiden de paarden rondjes en deden sierlijke passen. Dat werd wegens succes jaarlijks herhaald.

“Le carrousel de Louis XIV” maakte indruk en werd ook nagespeeld en nagebouwd. Onze paardenmolens of stoomcarrousels zijn daar een imitatie van! Intussen zijn die ook al antiek geworden en vervangen door kermismolens met autootjes en moto’s.

Wil je nog een échte “carrousel” zien met échte paarden dan moet je naar Wenen. In de Spaanse Rijschool tonen paarden en ruiters hun dressuurkunsten. Dressuur klinkt nogal streng maar carrouselrijden is heel diervriendelijk. De paarden moeten zich hierbij goed voelen, anders lukt het niet!

Door Lode Melis