JCWeetje

Historische JCWeetjesWist-Je-DatjesRuimtekidsTechniek & WetenschapCultuurkriebelsKiddoeVariaarchief

De Byzantijnse vlammenwerper

In de zevende eeuw hadden de Grieken van Byzantium een geheim wapen dat “Grieks Vuur” genoemd werd. Het was alleszins geen kanon, eerder een vlammenwerper. Hoe het juist werkte, is nog steeds niet duidelijk. Wat erin zat ook niet. Zeker geen buskruit, maar waarschijnlijk een mengsel op basis van petroleum, nafta en pek. Op bewaard gebleven tekeningen zie je een (koperen?) buis die vuur spuit. Dat werd een “sifon” genoemd en de brandbare vloeistof moest er met kracht doorgepompt worden.
De Byzantijnen hebben hiermee succesvol hun hoofdstad Constantinopel (nu Istanbul) verdedigd. Door het wapen op kleine scheepjes te monteren konden ze de aanvallen van de Arabieren afslaan.

De Vikings hebben het ook geweten. Vanuit Scandinavië waren ze Rusland binnengetrokken. Rond 880 stichtten ze er een rijk met als hoofdstad Kiev, de voorloper van het huidige Rusland. Ze hebben zelfs de Russen hun naam gegeven: “Rus” betekent “roodharige of roeier”.

De Vikings hadden zoiets van “the sky is the limit”. Dus trokken ze via de zwarte zee op veroveringstocht naar Constantinopel. Ze probeerden dat twee keer; in 941 en 944. Maar toen de Byzantijnse vloot haar Grieks Vuur uitbraakte, vonden ze het interessanter om het op handelsbetrekkingen te houden.

Zelfs de Vikings waren niet opgewassen tegen het “Grieks Vuur”

Door Lode Melis